Sibirya’nın donmuş topraklarında, yaklaşık 44.000 yıl önce yaşamış olan bir donmuş kurt kalıntısı keşfedildi. Bu olağanüstü buluntu, kurt fosilinin dişleri ve organlarının hala olağanüstü bir şekilde korunmuş olduğunu gösteriyor. Bilim insanları tarafından yapılan detaylı otopsi sonucunda, kurdun dişlerinin şaşırtıcı derecede sağlam ve bozulmamış olduğu, iç organlarının ise nerdeyse hiç zarar görmemiş olduğu tespit edildi.
Antik kurt yerel halk tarafından bulundu.
Antik kurt, Rusya’nın en soğuk bölgesi olan Yakutistan’ın Abyi bölgesindeki Tirekhtyakh Nehri kıyısındaki permafrostta yaklaşık 40 metre derinlikte yerel halk tarafından keşfedildi. Bulunan 44.000 yıllık bu kurdun dişleri sapasağlam duruyor. Uzmanlar, Yakutya’da bulunan yetişkin erkek kurdun sadece dişleri ve kemiklerinin değil kürkünün ve hatta organlarının inanılmaz derecede korunmuş olduğunu dile getiriyor.
Donmuş kurt, Kuzeydoğu Federal Üniversitesi’nin Mamut Müzesi Laboratuvarı’na nakledildi.
Sibirya’nın donmuş topraklarından çıkarılan donmuş kurt Yakutsk’taki Kuzeydoğu Federal Üniversitesi’nin Mamut Müzesi Laboratuvarı’na nakledildi ve burada otopsi yapılıyor.
Mamut Müzesi Laboratuvarı başkanı Dr Maxim Cheprasov yapılan incelemeyle ilgili şunları söyledi: “Buluntunun biyolojik yaşını belirlemek için bir küçük azı dişini çıkardık. Ancak dişlerin aşınmasına ve sagital tepenin gelişimine dayanarak bunun yetişkin bir erkek olduğunu zaten söyleyebiliriz.”
Deneysel Tıp Enstitüsü Fonksiyonel Genomik ve Proteomik Laboratuvarı başkanı Profesör Artemy Goncharov, araştırmayla ilgili: “Fosil hayvan buluntularında canlı bakterilerin binlerce yıl boyunca hayatta kalabildiğini, o eski çağlara tanıklık ettiğini görüyoruz” dedi. Goncharov: “Antik mikrobiyal toplulukların neye benzediğini, hangi işlevi yerine getirdiklerini ve yapılarında ne kadar tehlikeli patojenik bakterilerin temsil edildiğini daha iyi anlamamızı sağlayacak iyi sonuçlar almayı umuyoruz. Biyolojik olarak aktif maddelerin umut verici üreticileri olarak tıpta ve biyoteknolojide uygulanabilecek mikroorganizmaların bulunması mümkündür. Dolayısıyla bu araştırmanın gelecek üzerinde özel bir etkisi var.” diyerek yapılan araştırmanın önemine dikkat çekti.
Uzmanlar, bu tür bir otopsiye tabi tutulan kurdun bilinen en yaşlı kurt olduğunu ve midesinin bile hayatta kaldığını söylüyor. Yakutia Bilimler Akademisi Mamut Fauna Çalışmaları Bölümü başkanı Dr. Albert Protopopov yapılan araştırmalar doğrultusunda “Midesi kirlenmeden izole kaldı” dedi.
Bu bulgu, eski çağlara dair önemli bilgiler sunarken aynı zamanda donmuş toprakların muhafaza edici özelliklerini de gözler önüne seriyor. Bu keşfin tarih öncesi hayvanların biyolojisi ve ekosistemleri hakkında daha derinlemesine anlayışlar sağlayacağı belirtiliyor.
Permafrostta bulunan antik kalıntılar en eksiksiz kalıntılar arasında yer alıyor.
İnceleme yapan uzmanlar tarafından soğuk bölgelerde kalıcı olarak donmuş toprak olan ‘permafrost’ tarafından kurdun korunduğu dile getirildi.
Permafrost, yaz aylarında bile kalıcı olarak donmuş halde kalan ve binlerce yıl boyunca donmuş halde kalabilen zemindir. Permafrostta bulunan antik kalıntıların şimdiye kadar bulunanların en eksiksizleri arasında yer almasının sebebiyse buz, organik maddenin ayrışmasını engelliyor.
Kaynak: dailymail.co.uk