Bilim Haberleri

Kavurucu Sıcaklık, Paris Olimpiyatları’nda Sporcuları Zorladı

Kavurucu sıcaklar, Yaz Olimpiyat Oyunlarında Fransa'da yarışan sporcuları zorladı.

Bir grup iklim bilimci Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Temmuz ayında Akdeniz çevresinde yaşanan cezalandırıcı sıcaklığın, küresel ısınmanın olmadığı bir dünyada “neredeyse imkansız” olacağını söyledi. Ölümcül sıcak hava dalgası, bu tür aşırı yaz mevsimlerinin giderek daha sık görüldüğü Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’ya 40 santigrat derecenin (104 Fahrenheit) çok üzerinde sıcaklıklar getirdi. Kavurucu sıcaklar Fas’ta bir günde 20’den fazla can aldı, Yunanistan ve Balkanlar’da orman yangınlarını körükledi ve Yaz Olimpiyat Oyunlarında Fransa’da yarışan sporcuları zorladı.

Belirli aşırı olaylarda iklim değişikliğinin olası rolünü değerlendirmek için hakemli yöntemlere öncülük eden bilim insanlarından oluşan bir ağ olan World Weather Attribution, bu durumun açık olduğunu söyledi. Beş araştırmacı tarafından hazırlanan WWA raporuna göre, “İnsanlar fosil yakıtları yakarak gezegeni ısıtmasaydı, Temmuz ayında ulaşılan aşırı sıcaklıklar neredeyse imkansız olurdu.” Analizde Temmuz ayı ortalama sıcaklıkları incelenmiş ve Fas, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’ı kapsayan bir bölgeye odaklanıldı.

Sıcaklar nedeniyle Olimpiyat Oyunlarında yarışan atletler zor anlar yaşadı.

Bilim insanları bu ve diğer iklim verilerini kullanarak Temmuz ayındaki sıcaklığın, insanlığın hızla petrol, kömür ve gaz yakmaya başlamadan önceki dünyadaki benzer dönemlerle nasıl karşılaştırıldığını değerlendirdi. Avrupa’da kaydedilen sıcaklığın iklim değişikliği nedeniyle 3.3 °C’ye kadar daha sıcak olduğu sonucuna vardılar. Akdeniz’in ötesinde, aşırı sıcaklar bu hafta Paris’e ulaştı ve Olimpiyat Oyunlarında yarışan atletler sıcaklıkların 30’ların ortalarına ulaşması nedeniyle zor anlar yaşadı.

Çalışmanın yazarlarından Imperial College London’da iklim bilimci olan Friederike Otto, “Aşırı sıcak Temmuz ayları artık nadir görülen olaylar değil” dedi. “Günümüz ikliminde… aşırı sıcak Temmuz ayları yaklaşık on yılda bir beklenebilir” dedi. Bilim insanları uzun zamandır iklim değişikliğinin aşırı hava koşullarını tetiklediğini ve sıcak hava dalgalarını daha uzun, daha sıcak ve daha sık hale getirdiğini tespit ettiler.

Küresel sıcaklık, en yüksek seviyelerde.

Bu son olay, küresel sıcaklıkların kayıtlardaki en yüksek seviyelerine çıktığı ve Temmuz ayında bilim insanları tarafından gözlemlenen en sıcak dört günün tarih kitaplarına kazındığı bir ayda meydana geldi. Geçtiğimiz 13 ay, bilim insanlarının yıkıcı iklim değişikliğinden kaçınmak için uzun vadede korunması gerektiğini söylediği 1.5 °C sınırını aşarak kayıtlara geçen en sıcak dönem oldu.

Kaynak: Science Alert

 

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir