İtalya’nın Sicilya adasında yürütülen arkeolojik kazılarda, Roma’nın Geç Cumhuriyet dönemine ait olduğu belirlenen bir maske kalıbı gün yüzüne çıkarıldı. Arkeologlar, Finziade antik kentinin kalıntılarında bulunan eserin, Yunan mitolojisinin ikonik figürlerinden Medusa’yı tasvir ettiğini düşünüyor.
Tapınaklar Vadisi Arkeoloji Parkı tarafından yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan bu kalıp, sert bir yüz ifadesine ve etrafında kıvrılan yılan benzeri kalın saç tellerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Uzmanlar, bunun bir matris olduğunu belirterek, antik dönemde maske üretimi için kullanılmış olabileceğini ifade etti.
Medusa, antik dönemde koruyucu bir sembol olarak kullanıldı.
Kazı ekibinin yöneticileri arasında yer alan Catania Miras Bilimi Enstitüsü’nden Alessio Toscano Raffa, “Bu matris, belirli bir malzemenin üzerine dökülerek şekillendirilmesini sağlıyordu. Bu sayede benzer maskelerin seri üretimi mümkün hale geliyordu” açıklamasında bulundu.
Yunan mitolojisinde lanetli bir Gorgon olarak bilinen Medusa, bakışlarıyla insanları taşa çevirdiğine inanılan korkutucu bir figürdü. Kahraman Perseus’un başını keserek öldürdüğü Medusa, antik dönemde koruyucu bir sembol olarak mozaiklerden paralara kadar pek çok eserde tasvir edildi. Bilim insanları, yeni keşfedilen maskenin de benzer bir amaçla kullanılmış olabileceğini değerlendiriyor.
Medusa maskesi, dekoratif, ritüel ve tiyatro amaçlı kullanılmış olabilir.
Kazılar, Finziade’de (antik Phintias) bulunan ve “Ev 18” olarak adlandırılan bir yapının, MÖ 1. yüzyılın başlarında bir maske üretim atölyesine dönüştürüldüğünü ortaya koydu. Bölgedeki benzer buluntular, buranın antik Roma döneminde önemli bir zanaat merkezi olabileceğini gösteriyor.
Sicilya bölge hükümeti, keşfin Antik Roma’daki manevi ve kültürel yaşamın iç içe geçtiğini bir kez daha kanıtladığını belirterek, çalışmalara devam edileceğini açıkladı. Arkeologlar, bu tür eserlerin hem dekoratif hem de ritüel ve tiyatral amaçlarla kullanılmış olabileceğine dikkat çekiyor.
Kaynak: Arkeofili