Z kuşağı artık iş hayatına giriş yapıyor. Ancak sosyal medyadan gördüğümüz paylaşımlara göre Z kuşağının çoğu kendisine sunulan iş şartlarından memnun değil. Bu sefer Z kuşağının fikirleri değil, işverenlerin genç profesyoneller ile çalışırken neler yaşandığını yönünde araştırma yapıldı.
Yapılan araştırmaya göre işverenler, Z kuşağı ile çalışırken bekledikleri performans ve verimi alamıyor. Artan işten çıkarma oranları ile motivasyon eksikliği Z kuşağının iş dünyasına adaptasyonu karşısında endişeler doğuruyor.
Şirketler, Z kuşağına karşı ön yargılı.
Z kuşağını, diğer kuşaklardan ayıran en önemli özelliğin hakkını fazlasıyla istemeleri olarak belirtiliyor. Dijitalleşen dünyayla birlikte her bilgiye kolayca ulaşabilen bu kuşağın farkındalığı da yüksek durumda. Artık iş dünyasına giriş yapan Z kuşağı, iş dünyası şartlarına alışmakta zorlanıyor.
İşverenlerin, Z kuşağı çalışanlar hakkında ne düşündüğü yönünde araştırma yapıldı. Araştırmaya göre şirketler, Z kuşağı çalışanlardan memnun değil ve onları işe almaktan çekiniyor. Yapılan anket sonucu her altı işverenden birinin Z kuşağından çalışanları işe almaya çekimser yaklaştığını ortaya koyuyor. Gençlerin hakkını fazlasıyla isteyen ve kolayca alınan bireyler olarak tanınması, işverenlerin bu kuşağa karşı mesafeli olmasına sebep oluyor.
Araştırmada çıkan bir diğer sonuca göre işverenler, Z kuşağının iş ahlakına sahip olmadığını düşünüyor. İletişimde sorun yaşayan ve geri bildirimlerle başa çıkmakta zorlanan Z kuşağına karşı işverenler, temkinli davranıyor. Z kuşağı çalışanlarının teorik bilgilerin yanı sıra pratik deneyim ve yumuşak becerilerde eksiklik yaşadığı göze çarpıyor. Ankette yer alan sonuca göre toplantılara geç kalıyor ve iş yerinde uygun giyinme ve davranış kurallarına uymakta yetersiz kalıyor. Bu sonuçlar ise işverenlerin Z kuşağına karşı uzak durmasına sebep oluyor.
Z kuşağı gerçekçi olmayan beklentilere sahip
California Üniversitesi, Berkeley Haas İşletme Okulu kıdemli öğretim görevlisi Holly Schroth, Z kuşağının eğitim hayatında iş deneyimi kazanmaktan çok, ders dışı etkinliklere odaklandığını ve bunun da iş hayatında gerçekçi olmayan beklentiler doğurduğunu söyledi. Schroth, “Z kuşağı, müşteriler ve iş arkadaşlarıyla sosyal etkileşim kurma veya iş yerindeki temel görgü kurallarını bilmiyor.” diyor. Ayrıca Schroth, işverenlerin yeni çalışanlara kapsamlı bir eğitim vermesi gerektiğini savunurken yöneticilerin birer koç gibi davranması gerektiğini söylüyor.
Yeni mezunların işten çıkarılma oranı yüksek
Ankette yer alan işverenlerin yüzde 60′ı 2024 yılı içerisinde işe aldığı yeni mezun bir çalışanı işten çıkardığını söylüyor. Bunun temel sebepleri arasında çalışanların motivasyon eksikliği, profesyonellikten uzak davranışlar ve zayıf iletişim becerileri yer alıyor.
Intelligent platformunun eğitim ve kariyer danışmanı Huy Nguyen, genç çalışanların iş hayatına geçişte büyük zorluklar yaşadığını belirterek “Yeni mezunlar, eğitim sürecindeki yapısal düzenden daha serbest bir iş ortamına adapte olmakta zorlanıyor. İş hayatındaki kültürel dinamikler ve bağımsız çalışma beklentileri, birçok genç için alışılmadık ve zorlu bir deneyim oluyor.” diyor.
Aile desteğine aşırı bağımlılık
Başka bir araştırmaya göre Z kuşağı çalışanları iş ararken ebeveyn desteğine fazla bağımlı. ResumeTemplates tarafından yapılan bu ankete göre, gençlerin yüzde 70’i iş arama sürecinde ebeveynlerinden yardım aldığını kabul ediyor. Daha önemlisi, yüzde 25’i iş görüşmelerine ebeveynleriyle katıldı ve bazıları iş başvurularını bile ebeveynlerine yaptırdı. Bunu profesyonellik anlayışına aykırı gören işverenler ise Z kuşağını işe almakta çekimser davranıyor.
Kaynak: Sözcü