Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti, büyük tarihi izleri bünyesinde barındırıyor.
Şimdilerde Troya Savaşı’nın şehirdeki tahribat izlerine ulaşılması hedefleniyor.
Troya Savaşı izlerine ulaşılması mümkün mü?
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan Troya Antik Kenti, birçok arkeolojik keşfe ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, ve sponsorların sağladığı imkanlarla yürütülen kazılarda, tarihe dair önemli izlere rastlanılıyor.
Antik kentte kazıların 161 yıldır devamlı sürdüğünü ifade eden Kazı Heyeti Başkanı ve ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, açıklamalarda bulundu. Arkeologların en büyük amacının İlyada Destanı’nda anlatılan Troya Savaşı’na dair kalıntılar bulmak olduğunu söyleyen Aslan, “Burada yapılan çalışmalar da savaşla ilgili pek çok arkeolojik veriler verdi ve her sene yaptığımız kazılarda da bu konuyu destekleyen, bu savaşın ve savaşa benzer çatışmaların ve tahribatın burada olduğunu görüyoruz.” dedi.
Kazılar sürüyor.
Kazılarda ana temanın Troya-6 sarayı yönünde olduğunu ve kazıların devam ettiğini aktaran Rüstem Aslan, Son Tunç Çağı denilen Homeros’un Troya’sı ile ilişkilendirilen dönemin saray yapısı ve sur duvarı arasındaki bölümde kazıları sürdürdüklerini ifade etti. Rüstem Aslan açıklamasının devamında “Tabii burada höyüğün büyük oranda kazıldığını söyleyebilirim. Yani yüzde 90’ı neredeyse kazılmış durumda. Bu dönemki kazı amacımız daha önceki çalışmalardan elde ettiğimiz verilere göre burada Homeros’un anlattığı Troya Savaşı’yla arkeolojik olarak denk düşen süreçte tahribat tabakalarını bulmak. Arkeoloji sürprizlerle dolu bir bilim dalı. Troya’nın Son Tunç Çağı tahribatı, yani Troya Savaşı’na denk düşen tahribatı ile ilgili veriler elde edeceğimizi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Rüstem Aslan: Sürpriz sonuçlar elde edeceğimizi umuyoruz.”
Kazıların birçok noktada devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Rüstem Aslan, “Bu alandaki kazılarımızın temel amacı Son Tunç Çağı, sur duvarı ve hemen onun iç tarafında saray yapıları arasındaki ilişki. Saray yapıları ve sur duvarları hangi dönemde, ne tür tahribatlarla yok oldu, nasıl yeniden onarıldı? Son tahribat tabakasıyla ilgili yani Troya Savaşı’na denk düşen tahribat ile ilgili veriler elde etmeyi amaçlıyoruz. Önceki yıllarda burada bir silaha ilişkin veriler elde etmiştik. Bu seneki çalışmalarda da buna benzer oldukça sürpriz sonuçlar elde edeceğimizi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı