Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin bağımsız bir küresel konumlama sistemi (GPS) oluşturmak amacıyla alçak yörüngeye uydu takımı fırlatmayı planladığını duyurdu. Bu kapsamda geliştirilen uyduların hazır olduğunu belirten Bayraktar, fırlatma sürecinin ertelendiğini açıkladı.
Bayraktar ve Fergani uzay şirketi ortaklığı
Küresel konumlama sistemleri, hem askeri hem de sivil kullanımda stratejik öneme sahip. ABD’nin GPS, Rusya’nın GLONASS, Çin’in BDS ve AB’nin Galileo sistemleri dünya çapında bilinen konumlama sistemleri arasında yer alıyor. Türkiye ise son yıllarda kendi konumlama sistemi üzerinde çalışmalara hız verdi. Bayraktar, bu kapsamda 100 adet alçak yörünge uydusundan oluşacak bir takımın fırlatılacağını söyledi. Şu an iki uydu hazır durumda olsa da fırlatma tarihi ertelenmiş durumda. İlk uydunun bu yıl içinde fırlatılması planlanmıştı, ancak yeni bir tarih henüz açıklanmadı.
Baykar, uzay teknolojileri alanında çalışmalarını Fergani Uzay şirketiyle birlikte sürdürüyor. Bu ortaklığın meyvelerini vermeye çok yakın olduğunu ifade eden Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST Roket Yarışması’nda gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin GPS benzeri bir küresel konumlama sistemi kurmak için uydu takımı fırlatacağını açıklamıştı. Dünyanın farklı ülkelerinin kendi konumlama sistemlerine sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye’nin de bu alandaki bağımsızlığını pekiştirmek için önemli adımlar attığını belirtmişti.
Fergani Uzay’ın ilk uydu testi gerçekleşti
Fergani Uzay tarafından geliştirilen ve 100 kg ağırlığındaki mikro uydular, 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecek. Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi faydalı yükler taşıyacak ve Ku, Ka, S, L bantlarında haberleşme sağlayabilecek. 5 ile 15 yıl içerisinde 100’den fazla uyduyu içeren bir ağ oluşturulması hedefleniyor. Mayıs 2024’te, Fergani Uzay’ın ilk uydusunun motor ateşleme testi gerçekleştirildi. Bayraktar tarafından gelen bilgilere göre yörünge transfer aracı çalışmaları da devam ettirilmekte.
Kaynak: Donanım Haber