TEB’in açıklamasında ülkedeki diyabet hastası sayısının 7 milyondan fazla olduğu vurgulanarak, diyabet oranlarının artmaya devam etmesi halinde gelecekte bekleyen tehlikeli sonuçlara dikkat çekildi. Ülkenin diyabet vakalarında en üst sıralarda yer alan ülkelerden biri haline gelme ihtimalinin altı çizilen açıklamada, “Sonuç olarak, ülkemizde diyabet hastası olan önemli sayıda kişi, sağlığını korumak için sık sık kan şekeri takibine ihtiyaç duymaktadır” denildi.
Ancak açıklamaya göre, ülkenin sosyal güvenlik kurumunun (SGK) bu konudaki mali çabaları, diyabet hastalarına düzenli kan şekeri takibi sağlamakta yetersiz kalıyor. “Kurum daha önce hastaların kullandığı kan şekeri test stripleri için 0,74 Türk Lirası ödüyordu. Bu tutar 5 Ağustos tarihli yeni yönetmelik uyarınca 1,04 lira olarak revize edilmiştir. Benzer şekilde, insülin uygulamasında kullanılan iğne kalem uçları [100 adet] için kurum tarafından karşılanan tutar da 35,30 liradan 49,42 liraya yükseltildi.”
Diyabet hastaları glikoz test şeritlerini kapsayan üç aylık bir reçete için 4.500 lira ödemek zorunda.
Açıklamada, “Kağıt üzerinde katkı payında yüzde 40’lık bir artış olmasına rağmen, yapılan değişiklikler hastalarımızın süregelen şikayetlerini gidermeye yetmemektedir” denildi. Bu fiyat farkı nedeniyle, diyabet hastalarının sadece glikoz test şeritlerini kapsayan üç aylık bir reçete için 4.500 lira ödemek zorunda kalabileceğine dikkat çekilen açıklamada, bu maliyetin bazı bireylerin günlük kan şekeri kontrollerini azaltmalarına neden olabileceği vurgulandı.
Halk sağlığı tasarruf alanı değil.
Türk Eczacılar Birliği, hafta başında güncellenen Sağlık Uygulama Tebliği‘nde öngörülen artışların, diyabet hastalarının ödemek zorunda olduğu fiyat farklarını artırdığını belirtti. Ayrıca, yüksek maliyetler nedeniyle dar gelirli hastaların aynı iğne ucunu 3-4 kez kullanmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.
Yapılan açıklamada, halk sağlığının tasarruf yapılacak bir alan olmadığı vurgulanırken, kronik bir rahatsızlık olan diyabette hastaların bu yüksek fiyat farklarıyla zor durumda kaldığı ifade edildi. Diyabet hastalarının şeker ölçüm çubukları ve iğne uçlarında ödedikleri farkların 6 bin liraya kadar çıktığına dikkat çekilirken, SGK’nın yaptığı ödemelerin enflasyon koşulları dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Kaynaklar: Hürriyet Daily News, Ekonomim