Gündem Haberleri

Yumurtada Son Tüketim Tarihi İfadesi Kaldırılıyor: Hedef Gıda İsrafını Azaltmak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğ taslağına göre yumurtalardan son tüketim tarihi kaldırılıyor.
yumurta

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’ne göre yumurtaların raf ömründe önemli değişikliğe gidiliyor.

Yeni düzenlemeye göre yumurtaların üzerinde artın son kullanma tarihi ifadesi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi yazısı yer alacak. Bakanlık, bununla birlikte gıda israfının önüne geçmeyi hedefliyor.

Yumurtada yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde önemli değişiklikler yapmayı planlıyor. Gıda israfının önüne geçmeyi hedefleyen Bakanlığın hazırladığı yeni tebliğ taslağına göre yumurtalarda artık son tüketim tarihi ifadesi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi yer alacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın hazırladığı tebliğ taslağında ayrıca A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresi, Avrupa Birliği (AB) tüzüğüne uygun olarak, yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olarak belirlendi. Taslakta yer alan “A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli.” ifadesine göre bu süre içerisinde işaretlenmeyen yumurtalar, B sınıfı olarak değerlendirilecek. Marketlerde bulunan yumurtalar ise daha önce de olduğu gibi geçen 28 günün ardından raflardan kaldırılacak.

YUM-BİR Başkanı’ndan düzenlemeye ilişkin açıklama geldi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hazırlanan taslağın Avrupa Birliği’ne uygun olarak düzenlenmesinin yumurta raf ömrünü esnekleştireceğini söyleyen İbrahim Afyon, “Marketlerden aldığımız yumurtaları, genellikle ‘son tüketim tarihi geçti’ diye çöpe atıyoruz. Ancak yumurtalar, uygun koşullarda muhafaza edildiğinde daha uzun süre tüketilebilir. Kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakterilerden arınmış ve aşırı sıcağa maruz kalmamış yumurtalar çok daha uzun süre dayanır.” dedi.

Düzenlemenin gıda israfını azaltmada yardımcı olabileceğini söyleyen Afyon, “Bazı ülkelerde yumurtalar 90 güne kadar tüketilebiliyor. Biz ise AB kriterlerine uygun olarak 28 günü esas alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Onedio, OdaTV

Paylaşımlar:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir