Gündem Haberleri

Marmara Denizi’nde Aşırı Alg Artışları Görülmeye Başladı

Son dönemde çok sık görülen Marmara Denizi'ndeki aşırı alg artışları, denizin ekosistemini tehdit eden ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.
Marmara Denizi'nde Aşırı Alg Artışları Çok Görülmeye Başladı

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, Marmara Denizi’nde aşırı alg (red-tide) olaylarının daha sık görülmeye başladığı ortaya koyuldu.

Bu durum, Marmara Denizi’nin doğal yapısı ve insan kaynaklı baskılar nedeniyle ekolojik sorunlara daha açık hale geldiğini gösteriyor. Araştırma, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle “R/V Yunus-S” araştırma gemisi kullanılarak gerçekleştirildi.

Dekan Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, aşırı alg (red-tide) olaylarının meydana gelme sebepleri üzerine konuştu.

Marmara Denizi'nde Aşırı Alg Artışları Çok Görülmeye Başladı

Okyar, deniz yüzey suyu sıcaklıkları, durağan deniz durumu, düşük tuzluluk ve yüksek besin içeriği gibi faktörlerin durumu etkilendiğini belirtti. Okyar, Marmara Denizi’nde yılda birkaç defa görülen bu olayların, denizin renginin kırmızıya dönmesiyle kendini gösterdiğini ve zararlı alglerin ortamdaki azot ve fosfor miktarının artışından faydalanarak çoğaldığını vurguladı.

Okyar, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde denizlerde bitkisel organizmaların çoğaldığını, fitoplankton türlerinin ise suyun rengini turuncu, kahverengi, yeşil ve kırmızıya dönüştürdüğünü belirtti. Marmara Denizi’nde son 10-15 yıldır bu olayların daha sık yaşandığını ve suyun oksijen seviyesinin yüzeyde yüksek olmasına rağmen derinlerde çok düşük değerlere indiğini söyledi.

Okyar, Aşırı alg artışları sonucu oluşan bu durumun balık ve diğer deniz organizmaları için ölümcül olabileceğini ifade etti.

Marmara Denizi'nde Aşırı Alg Artışları Çok Görülmeye Başladı

Bazı alg türlerinin güçlü doğal toksinler ürettiğini ve bu toksinlerin daha büyük organizmalar için tehlikeli olabileceğini belirtti. Bu olayın Amerika, Japonya, Avustralya, Avrupa ve Hindistan gibi geniş bir coğrafyada küresel bir sorun olduğunu da ekledi.

Prof. Dr. Okyar, aşırı alg artışlarının görüldüğü dönemlerde denize girmenin insan sağlığına zarar verebileceğini belirterek, teknolojik gelişmelerin bu olayların takibini ve etkilerinin azaltılmasını kolaylaştırdığını ifade etti. Uydu görüntüleri ve geleneksel yöntemlerle red-tide olaylarının  izlenmesi, halk sağlığının korunması açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: AA
Paylaşımlar:

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir